top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBas Bastiaan

CORONA UPDATE: GEEN AMATEURSPORT TUSSEN 17.00 EN 5.00 UUR

Het demissionair kabinet heeft besloten om voor de komende drie weken een avondlockdown in te stellen. Dit om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond, 26 november, bekend tijdens de persconferentie. De meest ingrijpende maatregel voor de sport is dat de amateursport dicht gaat tussen 17.00 uur in de avond en 5.00 uur in de ochtend.

De aanvullende maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot zondag 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren. Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport. Dit is op basis van wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen. Houd daarom onze website goed in de gaten. Vanaf zondag 28 november 05:00 uur:

  • Er geldt een sluitingstijd voor alle sportlocaties en evenementen (binnen en buiten) tussen 17.00 en 05.00 uur.

  • Amateursport (wedstrijden en lessen/trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan op binnen- en buitensportlocaties. Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan. Paardensportaccommodaties moeten daarom na 17:00 uur aangepast open blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden. LET OP: vraag bij je gemeente of jouw locatie aangemerkt wordt als sportlocatie. De KNHS en FNRS hebben een brief gemaakt, ondertekend door beide directeuren, die je als sportaanbieder op een paardensportlocatie kunt gebruiken om lokaal toestemming te krijgen om paarden te verzorgen en te rijden na 17.00 uur. De brief is hier te downloaden.

  • Topsporters mogen trainen en wedstrijden rijden na 17.00 uur. Maandag 29 november komt NOC*NSF met uitgewerkte richtlijnen voor de topsport.

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij trainingen, lessen en wedstrijden in de amateursport en professionele sport.

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar is het verplicht om binnen en buiten 1,5 meter afstand te houden. Voor binnensportlocaties geldt daarnaast een geldig coronatoegangsbewijs. Bij verplaatsen te voet binnen een locatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.

  • Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca en sportkantines van 17:00 uur in de avond tot 5:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Bij verplaatsen binnen een binnenlocatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht. Na 17:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.

  • Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 17.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. Bij verplaatsen binnen een binnenlocatie waar een coronatoegangsbewijs geldt is het dragen van een mondkapje verplicht.

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in functie. Denk hierbij aan trainers, instructeurs, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

  • Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtes van sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht. Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.

  • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, instructeurs, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers die in functie zijn van de vereniging of wedstrijdorganisatie.

Klik hier voor het volledige bericht en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

UPDATE 12 NOVEMBER

CORONA UPDATE: GEEN PUBLIEK BIJ WEDSTRIJDEN EN TRAININGEN

Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardensport, gelukkig mogelijk.

De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct communiceren. Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport: Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

  • Overal waar geen coronatoegangsbewijs geldt is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.

  • Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca van 20:00 uur in de avond tot 6:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Na 20:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.

  • Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):

  • Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtesvan sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht. Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.

  • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers die in functie zijn van de vereniging of wedstrijdorganisatie.


Klik hier voor het volledige bericht inclusief een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

UPDATE 4 november

CORONA-UPDATE: GEEN CORONATOEGANGSBEWIJS VOOR BUITENSPORTEN

Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de sport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.

Lees hier welke maatregelen gelden vanaf 6 november in de paardensport. Hierbij is nog niet alles volledig duidelijk en er zijn nog vragen die niet beantwoord kunnen worden. Onderstaande is gebaseerd op wat er op dit moment (4 november) bekend is. Indien er wijzigingen vanuit de overheid komen zullen wij dit aanpassen. Buiten op een sportlocatie Op sportlocaties buiten hoeven sporters en toeschouwers niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel gecontroleerd worden. Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca. Binnen op een sportlocatie In de binnenruimtes van een sportlocatie is het vanaf zaterdag 6 november verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters en toeschouwers. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden. Lees hier het volledige bericht en de FAQ.

UPDATE 4 november

CORONA-UPDATE: GEEN CORONATOEGANGSBEWIJS VOOR BUITENSPORTEN, NADERE INFO VOLGT EINDE VAN DE DAG

Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de amateursport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.

De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over de praktische toepasbaarheid van deze maatregel. We proberen samen met de partijen van de Sectorraad Paarden, NOC*NSF en POS daar zo snel mogelijk meer duidelijkheid over te krijgen. Aan het einde van de dag komen we met een update en zullen we wedstrijdorganisaties en verenigingen daar separaat over informeren. Lees hier het volledige bericht.

UPDATE 3 november

CORONA-UPDATE: CORONATOEGANGSBEWIJS ZORGT VOOR ONRUST

De nieuwe maatregel die demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge op dinsdagavond 2 november bekend maakten, zorgt voor onbegrip in de sportwereld. Ook in de hippische sector is enige onrust ontstaan over de aankondiging en het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

De KNHS en FNRS zijn bezorgd over deze ontwikkeling. De sport moet toegankelijk blijven voor iedereen zodat Nederland gezond en vitaal blijft. We beseffen ook dat met het controleren van een coronatoegangsbewijs de sportsector wél open mag blijven. We doen een stap terug, maar paardrijden is nog steeds mogelijk. De uitvoerbaarheid van de maatregel zorgt echter in de hippische branche voor vragen. Wie voert de controles uit, hoe moet dit georganiseerd worden en kan dit wel gevraagd worden van vrijwilligers?

Lees hier het volledige bericht.

UPDATE 2 november

CORONA-UPDATE: HOUD SPORT TOEGANKELIJK

In aanloop naar de definitieve besluitvorming over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus hebben de KNHS, vertegenwoordigd door NOC*NSF en de FNRS, vertegenwoordigd vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), samen met de KNVB en NL Actief een brandbrief gestuurd naar minister de Jonge (VWS) en minister Grapperhaus (J&V). Als sportsector pleiten we voor het toegankelijk houden van de sport, om de gezondheid van de maatschappij te waarborgen.

Klik hier om de brandbrief te lezen.

Lees hier het volledige bericht.

UPDATE 22 SEPTEMBER

CORONA-UPDATE: GEEN TOEGANGSBEWIJS BIJ AFGESCHEIDEN HORECA

De nieuwe coronamaatregelen die per 25 september a.s. ingaan kunnen voor lastige situaties zorgen bij hippische bedrijven met een kantine, horecagelegenheid of bedrijven die evenementen organiseren. Wij ontvingen veel vragen over de praktische toepasbaarheid hiervan.

Onze partner de FNRS heeft vanuit het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) deze problematiek bij het ministerie van VWS aangekaart en om opheldering gevraagd. Er zijn een aantal uitzonderingen voor sportaccommodaties gemaakt.


16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page